Mustning

Från slutet av sommaren -25 kommer vi att ta emot äpplen för mustning. Mera information kommer längre fram.

Mustning

Vi gör must på bra äpplen. Fläckar i skalet gör ingenting. Vi tvättar och sorterar bort dålig frukt innan äpplena krossar och pressas i våra maskiner. Bokning och ytterligare information via telefonnr: 070-2992312.
När äpplena blivit must pastöriserar vi musten, vilket betyder att den hettas upp till ca 80 grader. Därefter tappas den upp i trevliga 3 liters ståpåsar. Musten är då hållbar i upp till 1 år, oöppnad. Öppnad ståpåse förvaras i kylskåp och är drickbar i flera veckor. Oöppnad must ska förvaras helst förvaras mörkt och svalt.

Råmust betyder att vi enbart pressar äpplena utan att värma upp musten. Råmusten tappar vi på medtagna 5 litersdunkar, eller större. Vi har även dunkar till försäljning. Råmusten används med fördel till att göra cider eller fryses för att drickas. Vill du göra cider så hjälper vi dig.

Info om äpplen: Plocka helst direkt från trädet och lägg i papperskassar, papp eller trälådor. Använd inte plastkassar eller plastsäckar, där försämras äpplena snabbt. Alltför mjöliga, övermogna eller ruttna äpplen kan inte mustas. Fallfrukt går bra att musta om den är fast och plockas kort efter att den fallit ner. Skorv och lite fula äpplen behöver inte betyda dålig must. Äpplen från ko eller hästhagar kan inte plockas från marken och mustas.

Hur mycket must får jag? Vi räknar med att man får ut 0,5 - 0,6 l/kg äpplen. Hårda mogna äpplen ger mer must. Mjuka och mjöliga ger mindre mängd och blir inte lika klar.

Priser: Om ni har med egna äpplen.

3 liter i ståpåse  99 kr

Råmust per liter  15 kr (egen 5 liters dunk)